A product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Je winkelmand bevat geen producten.

Vitamine D

Dat je, als je niet in de zon hebt gezeten, niet gezond bent, is een flauwe grap. Wat geen grap is, is dat de vitamine D die je krijgt van blootstelling aan het licht ervan, positief kan zijn voor je lichaam.

Onderzoek

De universiteit van Minnesota (VS) heeft een onderzoek gedaan naar de combinatie van het vetpercentage en de hoeveelheid vitamine D bij ijshockeyspelers. Wat blijkt? Hoe hoger het vitamine D level, hoe lager het vetpercentage. Toeval? Er moet nog verder onderzoek verricht worden om daadwerkelijk aan te tonen dat er een verband is, maar vitamine D heeft sowieso bewezen positieve effecten.

Positieve effecten

In combinatie met calcium kan vitamine D het risico op botbreuken verkleinen. Ook speelt het een rol in het verbeteren van de weerstand. Het verkleint de kans op kanker, waaronder borstkanker, zo stelt de Energieke Vrouwen Academie. Verder heeft het een positief effect op de spierkracht en helpt het tegen depressies.

Hoe kom ik aan vitamine D?

De meeste vitamine D zit dus in zonlicht. In Nederland leven we helaas niet in het meest zonnige land op deze planeet. Gedurende de herfst en de winter is de zonnekracht zelfs te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen. Ook zit er veel van deze vitamine in vette vis.

Aangezien de zon niet altijd en hard genoeg schijnt, we niet elke dag vette vis eten en we tóch willen profiteren van vitamine D, kan dat ook in supplementvorm.