A product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Je winkelmand bevat geen producten.

De winterblues te lijf

De wintermaanden zijn de lastigste maanden om door te komen zonder ziek te worden. Toch kan je het risico verkleinen. Een aantal van deze tips zul je wellicht allang kennen, maar toch zitten er ook verrassende feitjes tussen.

Water, water, water

Oké, we weten allemaal wel dat veel water drinken gezond is. Toch denk je hier meer aan tijdens de zomer dan tijdens de winter. Door de verwarming, die vaak lekker hoog staat, droogt je huid sneller uit, wat zich uit in schrale lippen en een doffe huid, soms zelfs in hoofdpijn. Als je geen zin hebt in water, kan je ook kruidenthee drinken. Theedrinkers zijn trouwens minder vaak verkouden dan koffiedrinkers die meer dan 2 kopjes per dag drinken. Cafeïne vermindert namelijk het prestatievermogen van het imuunsysteem, zo onderzocht een unitversiteit in New York.
Over water gesproken, dagelijks afwisselen met koud en warm douchen doet ook wonderen voor je immuniteit.

Bewegen

Als het koud is buiten, blijven de meesten liever binnen. Groot gelijk. Maar als je echt fit wil blijven, moet je toch echt in beweging komen. Maak bijvoorbeeld een wandeling buiten, ’s morgens vroeg in de frisse lucht (avondwandelingen hebben helaas minder effect). Voor de fanatiekelingen mag dat natuurlijk ook snelwandelen of hardlopen zijn. Voor wie zo snel mogelijk weer binnen wil zijn, kan ook naar het zwembad gaan en daar baantjes trekken. Voor wie toch liever niet naar buiten wil gaan: gymnastische oefeningen (hoeven geen hoogstandjes te zijn) bij kamertemperatuur werken ook goed.

Wintervoedsel

In de winter ben je al snel geneigd om meer te gaan eten, zodat je ook meer energie zult hebben. Vaak is het ook uit verveling van het vele binnenzitten. Daar is op zich niks mis mee, maar door meer te eten en minder te bewegen word je er ook niet gezonder op. Verander daarom je eetgewoonten en ruil de overdaad aan vlees in voor vis, noten en bijvoorbeeld avocado’s voor goede vetten. Houd ook twee stuks fruit aan per dag. Een andere tip is een warm ontbijt, bijvoorbeeld met havermoutpap met kaneel. Klinkt misschien niet erg uitnodigend, maar het geeft wel de juiste voedingsstoffen voor meer energie. Slik naast je maaltijden voldoende B-12 en C vitaminen, alsook genoeg zink.

Na opvolgen van deze tips kan de winter opeens een stuk draaglijker zijn dan normaal. Voor diegenen die de winter nog steeds maar niks vinden adviseren wij een retourtje naar een zonnige bestemming of een abonnementje zonnebank.