A product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Je winkelmand bevat geen producten.

Blue Zones deel 1: Sardinië

Ieder mens is anders en heeft verschillende verwachtingen van het leven. Wat we echter allemaal wel willen is een lang en gezond leven. In sommige delen van de wereld lukt dat beter dan op andere. Er zijn tot nu toe in totaal 5 zones benoemd tot Blue Zone, waar de inwoners met gemak over de 100 jaar oud worden. Hoe komt dat eigenlijk? En kunnen wij dat ook in Nederland? In een serie van blogs nemen we telkens een zone onder de loep. Vandaag is dat Sardinië, Italië.

Historie

Sardinië is een eiland ten zuidwesten van het vasteland van ‘De Laars van Europa’. Op dit eiland wonen traditioneel vooral schaapherders. Historisch gezien is het vaak veroverd en uitgebuit door buitenstaanders. Hierdoor zijn de families erg hecht en staat het gemeenschappelijke gevoel hoog in het vaandel. Wat vooral opvalt is het hoge gehalte aan mannen van 100 jaar en ouder.

Geheim

Het geheim van de Sardiniërs zit in een aantal dagelijkse dingen. Ten eerste het eten: geitenmelk en -kaas. Doordat de geiten zogenaamde dwarf curry eten (kleine, compacte struik met naaldachtige bladeren met een sterke currygeur), dat ook in ontstekingsremmende medicijnen zit, heeft dat natuurlijk invloed op de kwaliteit van de melk en de kaas. Daarbij grote hoeveelheden donkere rode wijn (niet per se op één avond), genaamd Cannanau, dat drie keer het gehalte anti-oxidanten en flavodnoïden bevat dat in andere rode wijnen zit. Dat is goed voor je hart. Verder wordt er ook vaak tuinbonen en gerst gegeten, vlees is slechts een bijgerecht.

La famiglia

Daarnaast de familiebanden. Als die sterk zijn, is er minder kans op stress en depressie. Er is een groot respect voor de ouderen. Kinderen schijnen dan ook gezonder op te groeien in het bijzijn van grootouders door hun liefde, wijsheid en motivatie. Er wordt veel gelachen met het sarcastische gevoel voor humor en men geniet van de simpele schoonheid van hun omgeving.

Lopen in de zon

Ten slotte loopt men veel. Lange afstanden worden overbrugd bij het hoeden van de schapen. Regelmatig in beweging zijn kan een boost geven aan het humeur en is goed voor de stofwisseling. Meer dan eens schijnt de zon daar op het eiland en ook die speelt een grote rol in de gezondheid. Vitamine D wordt namelijk verkregen uit zonlicht.

Leef als een Sardiniër en eet geitenkaas, drink geitenmelk en rode wijn. Loop stukken in plaats van elke keer weer de auto te pakken. Geniet van de kleine schoonheden in een natuurgebied bij jou in de buurt en ga eens wat vaker op bezoek bij je ouders of opa en oma. En zorg ervoor dat je genoeg lacht, dan lach je misschien wel als laatste.