A product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Je winkelmand bevat geen producten.

Gezondheidsmythes ontmaskerd. Deel 1: verpest lezen in het donker je ogen?

Wie herinnert zich het niet: als je ouders je vroeger hadden toegestopt voor het slapengaan en daarna de deur zachtjes dicht hadden gedaan nog even stiekem lezen onder de dekens. Een lichtje aandoen ging dan niet, want dan zou je jezelf verraden en werd je alsnog verzocht toch echt te gaan slapen. E-books of tablets waren er toen nog niet, dus je ogen moesten het doen met het minieme licht in de kamer. Vaak werd er gezegd dat dat slecht zou zijn voor je ogen, maar is dat ook echt zo?

De ontmaskering
Laten we dit misverstand maar gelijk de wereld uit helpen: het is niet schadelijk voor de ogen. Dat het niet fijn is voor de ogen komt door moeite die de oogspieren moeten doen om de letters te onderscheiden bij minder contrast. Ook bewegen de oogleden minder bij het lezen van een boek en dat kan zorgen voor droge, geïrriteerde of zelfs tranende ogen. Dit zijn echter allemaal tijdelijke nadelige effecten.
Hard bewijs om uit te sluiten dat het schade oplevert is trouwens moeilijk te onderzoeken. Je zou dan op een hele lange termijn proefpersonen moeten volgen en dat is haast niet mogelijk.

Bijziendheid bij kinderen
Bijziendheid (in de verte minder zien) ontwikkelt zich wel tijdens de jeugd (7 tot 16 jaar), omdat de ogen dan nog groeiende zijn. Of je daarmee te maken krijgt is veelal genetisch bepaald. Verder zijn er nog andere factoren die effect hebben, bijvoorbeeld in de regio waar je woont en of je voor je beroep of studie veel  dichtbij moet lezen. Buiten spelen kan weer positief zijn door het verre kijken en de mate van daglicht.

Deze mythe is dus niet waar. Waarschijnlijk is het gewoon een manier waarop ouders hun kinderen willen laten slapen. En zeg nou zelf: slapende kinderen zijn het liefst.