A product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Je winkelmand bevat geen producten.

Goed om te (z)weten

Als je op een willekeurige avond rondloopt in de sportschool valt op dat niet iedereen even hard lijkt te trainen, afgaande op het aantal zweetdruppels dat op hun lijf zit. Waar de één ogenschijnlijk moeiteloos zit te trainen, is er bij de ander duidelijk te zien dat het shirt dat diegene aanheeft van tevoren een lichtere kleur had. Is het eigenlijk gezonder om meer te zweten?

De waarheid
Ook professor Oliver Jay van Thermal Ergonomics Laboratory in Ottawa, Canada had voorafgaand aan een onderzoek het idee dat het goed is om alles ‘eruit te zweten’ tijdens het fitnessen. Achteraf blijkt dat zweten – los gezien van het voorkomen van oververhitting – niet per se gezondheidsvoordelen heeft. Het zit hem meer in de oefeningen zelf en de intensiteit daarvan.
De kerntemperatuur van het lichaam stijgt gedurende intense oefeningen en het lichaam moet die warmte kwijt. Dat is voor het grootste gedeelte door te zweten. Het zweten door toedoen van een warm klimaat is gewoon hetzelfde. Je zult meer zweten als er een hoge vochtigheidsgraad in de lucht zit om je lichaam af te koelen. Er zijn echter geen extra gezondheidsvoordelen. Er is eerder een soort nadeel dat je meer zult moeten drinken om je vocht op peil te houden. Als graadmeter kun je het volgende onthouden: drink als je dorst hebt, zodat zweten dan niet ongezond wordt.