A product was successfully added to your shopping cart.
0item(s)

Je winkelmand bevat geen producten.

Een goede warming-up

Een goede warming-up is iets dat we makkelijk overslaan en gelijk maar overgaan naar het doel waarvoor we naar – bijvoorbeeld- de fitness zijn gekomen: trainen. Goed opwarmen kan echter blessures voorkomen. Maar hoe lang moet zo’n warming-up eigenlijk zijn. En hoe intens?

Intens
Een nieuwe studie van de universiteit van Calgary toonde aan dat athleten (in dit geval wielrenners) zo intens een warming-up deden, dat ze te moe waren om nog op hun best te presteren daarna. Vooral wielrenners die op zo’n indoorbaan rondjes fietsen zijn berucht om hun intense opwarming voorafgaand aan een wedstrijd.
In dit onderzoek werden de testpersonen (mannelijke afgetrainde wielrenners) gevraagd of ze hun standaard warming-up routine wilden doen. Dit bestaat uit 20 minuten fietsen, waarbij het hart op ongeveer 95 procent van de maximale hartslag zat door de intensiteit van de oefening. Daarna werd er een intervaloefening gedaan met 8 minuten per sprints met korte pauzes er tussen.
In een andere studie onder kortebaanschaatsers, werd geconstateerd dat zij 2 uur opwarmen voor een race van 35 seconden. Het bleek dat de spieren beter samentrokken vóór de warming dan daarna, met andere woorden: ze werden vermoeid door de warming-up.

Alternatief
Als alternatief voor de wielrenners werd er daarna een test gedaan met een warming-up die maar 15 minuten duurde en ongeveer 65 procent van de maximale hartslag bereikte bij de deelnemers. Daarna waren de wielrenners aantoonbaar minder vermoeid en presteerden daarna ook beter in een andere conditietest.

Of er nu geconcludeerd mag worden dat het ‘less is more’ principe hierop altijd van toepassing is, is nog de vraag voor onderzoekers. Het is wèl bewezen dat opgewarmde spieren beter presteren dan koude. De conclusie die we kunnen trekken is dat als je na je standaard warming-up goed presteert en geen blessures overhoudt, je goed bezig bent en daarmee door kunt gaan. Voel je je na je warming-up vermoeid en zijn je benen langzaam en zwaar? Dan kan je experimenteren met kortere en minder intense warming-ups.